Prikriveno oglašavanje u medijima

Kad nastupate na TV-u, vrlo često vam ne žele napisati titulu i ime firme. Konkretno, postoji nešto što se zove prikriveno oglašavanje (eng. product placement) i iz mog iskustva rada s medijima u Hrvatskoj - nešto čega se oni jako boje.

Osnovni razlog je to što je prikriveno oglašavanje u Hrvatskoj zabranjeno, a kazne definirane u Zakonu o medijima i  Zakonu o elektroničkim medijima su u visini od 100.000 do 1.000.000 kn.
(iako po onome što piše po Internetu, nikad nitko u Hrvatskoj nije platio kaznu za to).

Također, iz mog iskustva, uglavnom na to drhte televizijske kuće, dok tiskani mediji i portali uglavnom nemaju problem s tim.

Obzirom na to sve, vrlo često dolazi do raznoraznog čudnog potpisivanja ljudi tipa "izumitelj", "informatičar", "it stručnjak" i slično jer ne smiju napisati "Direktor tvrtke Infinum" jer bi netko mogao posumnjati da im je Infinum platio za to "reklamiranje".

Jučer smo Lucijan Carić i ja bili na HRT-u i komentirali Milanovićev recentni posjet Americi i velikim američkim IT kompanijama pa se povuklo pitanje kako će nas potpisati. Jer kao - ne smije kraj našeg imena stajati ime naših tvrtki zbog potencijalnog prikrivenog oglašavanja.

Ok, ali to je je otvorilo drugo zanimljivo pitanje - u prilogu će se uredno spominjati Microsoft, Cisco, Oracle, HP i IBM, pa onda to nije prikriveno oglašavanje, zar nisu isti kriteriji?

Long story short - obzirom na ovu argumentaciju, HRT je to jučer odobrio, i nadam se da će i druge TV postaje ići u tom smjeru jer je to fenomen koji vidim da se pojavljuje već godinama okolo, a nema mi nikakvog smisla.