FER i žene

Postoji taj neki mit u IT branši da dolaskom Bolonjskog procesa, odjednom, ima puno više žena na FER-u nego što je nekad bilo. Čuli ste viceve o FERovcima sigurno, npr:

Razgovaraju dva ferovca o tulumu prošle subote. Kaže jedan drugome: "Bio sam na tulumu kod frenda, otišao u njegovu sobu i sjeo za komp, kad odjednom dolazi neka cura za mnom i počne se skidat...."
A drugi pita: "Ma da? A kakav komp ti ima frend?"

Hilarious. Uglavnom, u nedavnom članku, Nedjeljko Perić, trenutni dekan FER-a je izjavio: 

Dok je u prošlosti bio jednocifreni postotak studentica u odnosu na studente, trenutno na FER-u studira oko 20 posto ženske populacije. Također je i sve više žena među zaposlenicima te znanstvenim novacima. - Elektrotehnika više nije ona kruta klasična muška disciplina, pa broj kolegica iz godine u godinu raste. Tome su pridonijele i druge struke, primjerice računalne znanosti, objasnio je dekan.

Pretpostavljam da kad dekan priča o prošlosti, da misli vjerojatno dalje u prošlost od mene, ali mene je zanimalo kakva je situacija sada, pa sam odlučio napraviti analizu na podacima o upisima na FER u zadnjih 9 godina.

Slijedeći graf pokazuje postotak žena u odnosu na postotak muškaraca koji upisuju FER:

Ferovci.xlsx - LibreOffice Calc 2013-05-09 17-06-05.jpg

Kao što je vidljivo, postotak žena i muškaraca je u principu cijelo vrijeme stabilan i kreće se u rasponu od 16-20% (uz iznimku 2009. godine gdje je postotak žena iznosio 25% - nemam blage zašto, ako itko zna, nek mi javi).

Uglavnom, ono što ovaj graf pokazuje da, barem za zadnjih 9 godina, postotak žena na FER-u je otprilike isti. Tako da je moje mišljenje da taj mit koji se širi kako "sve više žena upisuje FER" - je potpuno neopravdan.